Löpning

019

Det här är sidan för dig som gillar löpning och vill komma igång eller utveckla din träning för att bli snabbare och nå dina drömgränser. Har du kommit en bit på väg mot målet men inte nått ända fram eller har du funderat på att sätta upp ett mål men inte vågat för att du inte riktigt vet hur du ska ta dig dit? Jag hjälper dig att planera och göra justeringar i träningen så att du kommer hela vägen fram till målet.

Du kan boka enskilda pass och välja mellan fyra olika inriktningar: teknik, styrka, stabilitet och intervall eller boka ”löppaket” där allt ingår + ett extra pass (totalt 5). Varje pass är ca. 60 min.

– Teknik : Jag filmar och analyserar ditt löpsteg och vi går igenom övningar för att göra eventuella justeringar i tekniken.

– Styrka : Ett mixat löp och styrkepass med övningar som gör dig till en bättre löpare.

– Stabilitet : Genomgång och test av bål, höft och knästabilitet samt förslag på vad du behöver göra för att förbättra eventuella nedsättningar.

– Intervall : Pulshöjande intervallpass och tips på träningsupplägg. Ta med pulsklocka om du har.

Priser

Enskilda pass 500 kr/tim, parträning 300 kr/tim, gruppträning 200 kr/tim

Löppaket  (5 pass) 2250 kr, parträning 1250 kr, gruppträning 850 kr

5 tips för en bra löpteknik

1 Fotisättning : Landa på hela foten. Tänk att du har en spik mitt under foten som ska tryckas rakt ned i marken.

2 Fall framåt : Kroppen bör vara lätt framåtlutad. Tänk att du faller in i löpsteget istället för att dra dig framåt. Lutningen sker ända nerifrån fotleden, d.v.s ingen framåtfällning i höftleden.

3 Hållning : Tänk att du har en tråd fäst mitt på huvudet som drar dig rakt uppåt. Blicken framåt.

4 Stegfrekvens : Räkna hur många steg du tar på en minut och försök komma upp i minst 180. Räkna på ett ben under 30 sek. för att underlätta räkningen. Sikta på minst 45.

5 Distinkt fotisättning : Smyg inte fram, utan sätt i foten distinkt för ett bättre driv i steget.

5 styrkeövningar som förbättrar dina möjligheter till ett effektivt löpsteg

1 Tåhävningar 063  064  Stå på ett trappsteg med hälen utanför kanten, böj lite i knäleden, sänk ned hälen så långt du kan och pressa dig upp tills du står helt på tå. Träna ett ben i taget. Du tränar vadmusklerna (gastrocnemius, soleus).

2 Höftlyft 058  060  Ligg på rygg med en fot i marken ganska nära rumpan och den andra foten i luften. Tryck upp höften och stanna en sekund i det övre läget så att du verkligen spänner sätet ordentligt. Håll emot på nedvägen. Tänk på att ha hela foten i marken under hela övningen. Träna ett ben i taget. Du tränar stora sätesmuskeln (gluteus maximus).

3 Sit up med fixerad fot 065  066  Ligg på rygg i sit up position med en fot fixerad under ett räcke eller liknande och den andra foten i luften. Gör en sit up hela vägen upp och gå långsamt tillbaka. Träna ett ben i taget eller båda samtidigt om du är ovan. Du tränar höftböjaren (iliopsoas). Magträningen får du på köpet.

4 Finnen 067  Stå på knä med fötterna fixerade under ett räcke eller liknande. Fäll dig framåt och dra dig sedan tillbaka till utgångsläget. Tänk på att du är rak i kroppen från knät och uppåt, den enda leden som rör sig är knäleden. Du tränar lårets baksida (hamstrings).

5 Plankan 062  Stå med tårna och underarmar eller händer i marken. Spänn magen inåt som när du hostar, men glöm inte att andas. Detta är en statisk övning och stå så länge du kan utan att din grundposition förändras. Du kan göra övningen svårare genom att lyfta en fot eller en hand från marken. Tänk på att din grundposition inte får rubbas, exempelvis genom att höften åker ut åt sidan. Om så är fallet är övningen för svår för dig och du får backa och göra en enklare variant. Du tränar tvära bukmuskeln (transversus abdominis). Du kan läsa mer om bålstabilitet genom att klicka på ”krönika 6” här bredvid. Krönika 6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *